Et godt indeklima bringer værdi til dig og din bolig

Er du i tvivl om hvorvidt du har et godt indeklima i dit hjem? Så er du absolut ikke den eneste.

Mange danskere går rundt med dårligt indeklima uden at vide det. Problemet er bare, at et dårligt indeklima kan få konsekvenser – ikke bare for jer, der bor i boligen, men også for boligen selv.

Et godt indeklima er din garanti for et sundt hjem. Og det er heldigvis ikke svært at opretholde et godt indeklima, når blot du får nogle få, gode vaner ind under huden. Vi giver dig 3 ting, du kan gøre for at holde et godt indeklima i dit hjem længere nede på siden.

Hvordan ved jeg om mit indeklima er dårligt?

Det kan nogle gange være svært at afgøre, om ens indeklima er dårligt eller ej. Når det er sagt, så er der alligevel nogle indikatorer, der kan give dig et fingerpeg om tilstanden i din bolig.

Her er nogle eksempler på ting i boligen, der kan være indikationer på et dårligt indeklima:

  • Fugt- og kondens på indersiden af hjemmets vinduer
  • Pletter på væggene (særligt i kanter og revner, samt inde bag ved ting, der står op ad væggen)

Disse symptomer hos dig eller øvrige familiemedlemmer kan også være tegn på dårligt indeklima:

  • Irritation af slimhinder, når I er indenfor
  • Jævnlig hovedpine, uoplagthed og træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Hoste og hæshed
  • Overfølsomhedsreaktioner

Et dårligt indeklima får konsekvenser

Et dårligt indeklima kan både komme til udtryk via symptomer i boligen samt hos jer, der bor der – men et dårligt indeklima kan også få flere konsekvenser på sigt.

For boligens vedkommende er gevækster med skimmelsvamp et typisk tegn på dårligt indeklima. Og hvis man ikke får gjort noget ved problemet ganske tidligt, så kan det udvikle sig over tid. På sigt kan huset blive så inficeret med skimmelsvamp, så omfattende renoveringer vil blive nødvendige.

Og det kommer altså til at koste på pengepungen.

Langsigtede konsekvenser kan også udvikle sig hos jer i familien, der bor i et hus med dårligt indeklima. Ud over de symptomer, som vi har nævnt ovenfor, kan vedvarende udsættelse for dårligt indeklima give ophav til svære kroniske lidelser som fx astma og luftvejsproblemer.

3 ting du kan gøre for at få et godt indeklima

Der er heldigvis flere ting, som du kan gøre for at komme et dårligt indeklima til livs. Det handler primært om at sikre, at luften i hjemmet holdes frisk og ren. Og her er der 3 simple ting, der er alfa og omega for det gode indeklima.

1) Sørg for god isolering

Et dårligt indeklima kan først og fremmest have noget at gøre med, at hjemmet ikke er isoleret ordentligt. For at bevare et godt indeklima, hvor fugt ikke sætter sig i møbler og på væggene, kræver det et hus, der kan holde på varmen, når du opvarmer det.

Første skridt i at bekæmpe et dårligt indeklima er derfor at sørge for god isolering. Og her er der flere områder, du skal se på. For det første er der loftsisoleringen. Enten ligger loftsisoleringen som isoleringsplader, glasuld (eks. Rockwool) eller skum. Tag et kig på isoleringen på loftet. Du kan nemt se om den dækker hele loftsområdet, når du kravler derop. Hvis isoleringen har ligget der længe uden at blive skiftet ud kan den også godt miste noget af isoleringsevnen over tid. Få en fagkyndig person ud for at besigtige isoleringen på loftet, hvis du skulle være i tvivl.

Dernæst er der isoleringen i væggene. Mange moderne hjem kommer med hulmursisolering. Hulmursisolering holder som tommelfingerregel i ca. 15 år, før det trænger til genisolering. For at få tjekket tilstanden på hulmursisoleringen kræver det, at du får et besøg af en fagperson. Kontakt dit lokale isoleringsfirma, og bed dem om at besigtige hulmursisoleringen i dit hjem.

Har du ikke hulmursisolering – Kan det være værd at undersøge om det er en mulighed for at får det lavet ved jeres hus – Da der udover fordele nævnt her, kan isolering af hulmuren også ved med til at spare på jeres energiforbrug. Du kan her læse mere om prisen og muligheder for isolering af jeres hulmur og samtidigt få et godt tilbud.

2) Op med varmen

Når hjemmet er godt isoleret handler det om at få skabt et lunt indeklima. Skru op for varmen – gerne op til 21-22 grader celsius – også selvom det koster penge. Investeringen er godt givet ud.

Opvarmet luft kan holde på mere fugt og flere kemikalier. Når indeklimaet er lunt, så vil luften “samle forureningen op” indvendigt. Herfra er det let at lufte den dårlige luft ud, og friske indeklimaet op med frisk luft udefra.

3) Luft ud mindst 2 gange om dagen

Det sidste skridt handler om, at du får etableret gode vaner, når det kommer til udluftning af hjemmet. En god tommelfingerregel siger, at det er tilstrækkeligt at lufte ud 2 gange om dagen – men du må gerne gøre det endnu mere.

Når du lufter ud, så skal du sørge for, at der kommer gennemtræk i hele boligen. Lad alle hjemmets indvendige døre stå åbne, og åbn vinduerne forskellige steder i hjemmet, så alle rum får et friskt vindpust. 5 minutters gennemtræk pr. udluftning er nok.